menu close menu

Body&Brain Yoga is een dynamische training met lichamelijke oefeningen uit Yoga, Qi Gong, Tai Chi en meditatie. De training is gebaseerd op het traditionele begrip Ki (Qi) of levensenergie, levenskracht, energiestroom.
Dahn yoga heeft gelijktijdig aandacht voor het lichamelijk, emotioneel en spiritueel welzijn van de beoefenaar.

 

1. Training

Lesopbouw

Een typische Body&Brain Yoga training begint met het stretchen van de meridianen, met de bedoeling om de energie van het lichaam te stimuleren. Daarna volgen oefeningen om energie op te bouwen of energie te laten circuleren in het lichaam. Vaak bevatten trainingen ook elementen van meditatie. Elke les is verschillend. Instappen is eenvoudig voor iedereen, onafhankelijk van conditie: je kan gewoon meedoen.

Mogelijke elementen van een training kunnen zijn:

stretchoefeningen, Do-in
Meridiaan oefeningen stretchen de spieren van het lichaam langzaam, terwijl je je lichaam draait en beweegt. Dit brengt met zich mee dat het lichaam op een natuurlijke manier stress en spanning loslaat en heeft voor gevolg dat de energie vlotter door de energiekanalen stroomt.

Ki-energie voelen
Door te ervaren wat Ki-energie in je lichaam is, zal je duidelijker beseffen hoe je jezelf gezond kan houden, ook hoe je beter kan communiceren met jezelf en hoe je beter kan afstemmen op anderen.

Bekloppen van het lichaam (Tapping)
Energie beweegt door vibratie, maar als het lichaam gespannen en stijf wordt, geraakt het geblokkeerd en stagneert de energie. Het bekloppen van de meridianen en de Donjon (tweede chakra en energiecentrum van het lichaam), laat geblokkeerde energie vrij en laat ook spierspanning los.

Brain Wave Vibration
Deze oefening houdt in dat je je ogen sluit en je hoofd langzaam heen en weer beweegt, terwijl je je concentreert op het centrum van je hoofd en het ritme blijft behouden. Het is een soort ‘bewegende meditatie’ die je tot rust brengt. Op deze manier breng je energie in je lichaam. Deze oefening heeft invloed op de hersengolven en brengt een bepaalde soort vibratie op gang die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van een persoon en in de kijk op het leven. Het is een holistische oefening die je geest en lichaam weer in balans brengt. Door deze ritmische beweging en gerichte aandacht , word je stressbestendiger, herstelt je fysisch evenwicht zich en wordt je creatief vermogen groter.

Darmoefeningen (intestine exercices)
Als de interne spieren en organen van de buik stijf zijn, dan zal het natuurlijk proces van detoxicatie niet vlot verlopen. Veel mensen houden te veel spanning vast in hun buikstreek en vaak is er stagnatie.
Darmoefeningen stellen je in staat om bewust te worden van spanning in de buikstreek, ze maken de circulatie in deze streek actiever, ze bevorderen het detoxicatieproces en scheppen goede omstandigheden voor een gezonde buikademhaling.

Energie meditatie
De levensenergie voelen stromen door je handen en vrij bewegen terwijl je deze energie voelt, dit brengt innerlijke rust en klaarheid. Als je je concentratie verhoogt, kan je deze vredevolle energie dieper voelen doorheen je hele lichaam.
 

2. Principes

* Van de geest naar de materie
Energie volgt je geest, brengt je bloed in beweging, en realiseert een vooropgezet plan of idee. In de lessen kan de toepassing van dit principe inhouden: breng je aandacht naar het moment terwijl je oefent om veranderingen in je lichaam te bewerkstelligen.

* Koel hoofd, Warme buik
Water up, Fire down. Een basisprincipe in de Oosterse traditie. Ook in onze cultuur weet men wat een ‘heethoofd’ is. Om gezond en gelukkig te zijn, zou de lichamelijke conditie zo moeten zijn dat het hoofd koel is en de buik warm.
Gedurende de training oefenen we om dit te realiseren, zodat de buik warm is en er een goede spijsvertering kan ontstaan en dat het hoofd koel wordt, zodat we kunnen kalm blijven, ook onder stress.

* Van ‘gezond zijn’ naar ‘gelukkig zijn’ naar ‘tevreden zijn’
Via het stabiliseren van de lichamelijke conditie, zal je je emotionele energie zuiveren, zodat je heldere geest open staat voor het spirituele.
 

3. Van training naar dagelijks leven

+ De uiteindelijke bedoeling van Body&Brain Yoga is om de mens een gevoel van geluk en gemoedsrust te bezorgen zodat er meer gelukkige mensen op aarde vertoeven en we op die manier in een meer harmonische wereld kunnen leven.

+ Groter bewustzijn van en gevoeligheid voor het welbevinden van je lichaam doorheen de dag.

+ Blijvend oefenen in glimlachen! Het verandert jezelf en je dag.

+ Bewust worden van de werking van je brein kan het volgende inhouden:

Als je het kiest, zal het gebeuren
Als je beslist iets te realiseren met een sterke wil, zal het mogelijk zijn om het te verwezenlijken.

Goed nieuws, maakt een goed brein
Denk positief terwijl je je plan realiseert en obstakels ombuigt naar mogelijkheden.

Let goed op!
Blijf op elk moment alert en schenk aandacht, en je brein zal bewust worden van welke actie je nodig hebt om je doel te realiseren.